Γιατί να επιλέξω την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ?
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck την δεκαετία του ’60. Βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και η αποτελεσματικότητα της είναι αποδεδειγμένη σε ένα μεγάλο εύρος ψυχιατρικών διαταραχών, ψυχολογικών προβλημάτων και ιατρικών προβλημάτων με ψυχολογικούς παράγοντες όπως αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή , σχιζοφρένεια, διαταραχές πρόσληψης τροφής, ψυχοσωματικά προβλήματα, διαταραχές προσωπικότητας, χρόνιος πόνος, προβλήματα στο ζευγάρι ή στα μέλη οικογένειας, διαταραχές παιδιών και εφήβων.
” Δεν είναι τα γεγονότα που μας κάνουν να δυσφορούμε αλλά οι σκέψεις που κάνουμε για αυτά τα γεγονότα “
Βασική αρχή της ΓΣΘ είναι ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά αλληλεπιδρούν. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε διάφορες καταστάσεις επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Έτσι, η θεραπεία βασίζεται στον τρόπο αντίληψης ( conseptualization ) ή στον τρόπο κατανόησης του θεραπευόμενου ( τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις και πρότυπα συμπεριφοράς ). Ο θεραπευτής προσπαθεί μέσα από διάφορες τεχνικές να επιτύχει μία γνωστική αλλαγή, δηλαδή αλλαγή του τρόπου σκέψης και του συστήματος των πεποιθήσεων του θεραπευόμενου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία μόνιμη συναισθηματική και συμπεριφορική αλλαγή.
Βασικές αρχές της ΓΣΘ
Η ΓΣΘ βασίζεται στον διαρκώς εξελισσόμενο τρόπο κατανόησης του θεραπευόμενου και των προβλημάτων του με γνωστικούς όρους. Θεμέλιος λίθος για την θεραπεία αποτελεί η δημιουργία μίας καλής θεραπευτικής συμμαχίας– σχέσης με τον θεραπευόμενο. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα θεραπείας η ΓΣΘ δίνει έμφαση στην συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή του θεραπευόμενου. Αυτό σημαίνει πως ο θεραπευόμενος, ενθαρρύνεται να γίνει ενεργητικός στο πλαίσιο της συνεδρίας, θέτοντας θέματα προς συζήτηση, αναγνωρίζοντας σφάλματα στον τρόπο σκέψης του, συμπληρώνοντας εργασίες για το σπίτι κλπ. Η θεραπεία είναι επικεντρωμένη στα προβλήματα του θεραπευόμενου, προσανατολισμένη σε στόχους και επικεντρωμένη στο “εδώ & τώρα”. Όλες οι συνεδρίες είναι δομημένες, ώστε να καθίσταται η διαδικασία της θεραπείας πιο κατανοητή για τον θεραπευόμενο και να αυξάνεται η πιθανότητα αυτο-θεραπείας μετά την λήξη της θεραπείας. Επίσης η θεραπεία είναι χρονικά περιορισμένη. Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς διδάσκει στον θεραπευόμενο τον τρόπο για να αναγνωρίζει, να αξιολογεί και να απαντά στις δυσλειτουργικές σκέψεις και πεποιθήσεις του . Ο θεραπευόμενος αποκτά μία ποικιλία – γνωστικών & συμπεριφορικών τεχνικών, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει την σκέψη, την διάθεση και την συμπεριφορά του.
Με το πέρας της θεραπείας ο θεραπευόμενος γίνεται ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του.
Εν συντομία
Θεραπεία εκλογής
Μεγάλη αποτελεσματικότητα σε εύρος ψυχολογικών προβλημάτων: αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή , σχιζοφρένεια, διαταραχές πρόσληψης τροφής, ψυχοσωματικά προβλήματα, διαταραχές προσωπικότητας, χρόνιος πόνος, προβλήματα στο ζευγάρι ή στα μέλη οικογένειας, διαταραχές παιδιών και εφήβων.
Τεχνικές
Ολοκληρώνοντας την θεραπεία σας θα έχετε αποκτήσει μία ποικιλία εργαλείων ώστε να ελέγχετε την σκέψη, τα συναισθήματα & την συμπεριφορά σας και να προλαμβάνετε πιθανή υποτροπή.
Συνεδρίες εξ’ αποστάσεως- online
H ΓΣΘ δύναται να πραγματοποιηθεί και μέσα από online συνεδρίες. Η διεξαγωγή της θεραπείας στον προσωπικό σας χώρο, στην άνεση και στην ευκολία του σπιτιού σας ή οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε εάν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες απορρήτου όπως και από κοντά. Ό,τι μοιράζεστε παραμένει απόρρητο. Αυξάνει τη συνέπειά σας στην εβδομαδιαία μας συνάντηση από όπου και αν βρίσκεστε, ακόμη και αν ο τρόπος ζωής ή η δουλειά σας απαιτεί συχνή μετακίνηση.